3/04/2007

Bad Bad Wine

bericht uit het parool van zaterdag 3 maart 2007. St-Emilion De Belgische wijnhandelaar Geens uit Aarschot wordt er van beschuldigd jarenlang peperdure Bordeaux grand cru's en ander moois uit Frankrijk te hebben aangelengd met minder hoogwaardige wijnen. De Makro heeft volgens de krant besloten zolang het onderzoek duurt 9 wijnen uit de handel te nemen. Het blijkt met een beetje googelen dat dit bericht al rond de 17-de februari rondzong op het internet en in buitenlandse media. Het boeventuig zit zelfs al achter de tralies als we onderstaand bericht moeten geloven wat hopelijk betekent dat ze al veroordeeld zijn. De maker van de website van het wijnhuis zou in elk geval vijf jaar cel moeten krijgen voor het ontwerp. Jammer dat dat dan weer niet strafbaar is in België terwijl zoiets bij ons aan de orde van de dag is. Ik zou, als Koot en Bie liefhebber al lont geroken hebben bij de eerste vier regels van de homepage:

De Groep Geens vindt haar oorsprong in 1937 en kan thans met fierheid bogen op meer dan 60 jaar deskundige ervaring in de wijn- en gedistilleerdbranche.

Wie kent de Whisky Okay niet van Geens ?

Whiskey OKAY is dat niet zo'n single malt die 80 jaar op gummihouten vaten heeft geblancheerd?

Medoc Het Vlaams Centrum voor Land-en Tuinbouw weet meer:
Een productiechef van wijnhandelaar Geens uit Aarschot heeft toegegeven dat de firma al tientallen jaren knoeit met Franse klassewijnen. Om de fraude niet te laten opvallen werd de wijn gemengd met illegale smaakstoffen. De politie heeft bij huiszoekingen de handleiding voor de wijnfraude gevonden en ook beslag gelegd op een voorraad smaakstoffen en de voorraad van naar schatting 500.000 liter wijn. De productiechef zit inmiddels in de gevangenis, net als de twee zaakvoerders van het bedrijf. De natuurlijke rijping van wijn werd bij de firma Geens een gemanipuleerd productieproces. In het labo in Aarschot vond het gerecht een handleiding met allerlei formules. Sommige waren doodeenvoudig: 50.000 liter rode kwaliteitswijn werd aangelengd met enkele duizenden liter witte wijn. Andere formules waren uitgekiend. Zo goot de laborant een uitgemeten hoeveelheid van de smaakstof 'vieux' in een opslagtank met middelmatige rode wijn. De wijn smaakte dan alsof hij in eiken vaten was gerijpt. Met dit gesjoemel slaagde Geens erin minderwaardige overschotten toch als dure wijn te verkopen. De fraude zou volgens de laborant al minstens twintig jaar aan de gang zijn. De geschiedenis bevestigt dat. Wijnhandel Geens werd in 1970 en 1975, zowel in België als in Nederland, veroordeeld voor wijnfraude. Het Leuvense gerecht zou graag 'stamvader' Roger Geens, sinds 1993 gedomicilieerd in Monaco, aan de tand voelen. De 70-jarige man is echter te ziek voor ondervraging. Bij Geens werken zo'n 500 personeelsleden, waarvan slechts 55 in België. De fabriek in Aarschot draait verder onder toezicht van het Leuvense gerecht. Voorlopig bestuurder Marc Dewael :"Alle dubieuze wijnvoorraden zijn opzijgezet en worden vernietigd. De wijn die wij vandaag op flessen trekken, is helemaal zuiver. Het Voedselagentschap controleert de productie constant. Zuivere wijn schenken is de enige toekomst voor het personeel".(MP) Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen: